Cabinet de psihanaliză
Cheia tuturor problemelor tale e în tine - învață să te cunoști!

 

Ce este psihanaliza?

Psihanaliza este creația lui Sigmund Freud, un neuropatolog vienez care a urmat cîteva idei lansate de un alt medic strălucit, Breuer, privind lucrul cu nevrozelor. În prima fază s-a numit talking-cure, pentru că punea accent pe vorbirea pacientului și efectul ei vindecător.

Inițial, Freud utiliza hipnoza pentru a pătrunde în amintirile pacienților și a descoperi cauzele apariției simptomelor. Curînd renunță la hipnoză și introduce metoda asociațiilor libere, o metodă revoluționară bazată pe credința sa în determinismul psihic și pe unele observații clinice.

Literalmente, Freud deprinde tehnica psihanalitică de la pacienții săi care uneori îi povestesc și visele lor. Astfel, interpretarea viselor devine o metodă crucială în tratament după ce Freud remarcă locul visului în istoria personală a pacientului.

Pe lîngă descoperirile clinice, Freud elaborează lungi teorii despre etiologia nevrozelor, aparatul psihic, inconștient, refulare și transfer etc. Astăzi, bagajul noțional al psihanalizei umple sute de pagini de dicționar provocînd multe confuzii sau speranțe nejustificate.

Psihanaliza devine curînd la modă și este exportată în țări ca Franța, Rusia, Ungaria, dar rămîne practic necunoscută la noi, și înainte, și după decembrie 1989.

Tratamentul prin psihanaliză este introdus la noi, după revoluție, de către Jean Chiriac și asociația de promovare AROPA (înființată în 1998).

Prima publicație de psihanaliză, care apare imediat după decembrie 1989, este revista OMEN editată, și ea, tot de AROPA.

Psihanaliza freudiană cunoaște multe adăugiri ulterioare, deși neimportante, dar care atrag interesul tinerilor formați în alte profesii, fără legătură cu partea clinică. Totuși, bazele clinice rămîn aceleași și se impun și în zilele noastre.

Pentru a încheia, o definiție a psihanalizei include:

    - Metodă de explorarea a vieții mentale, în special a inconștientului;
    - Metodă de tratament a nevrozelor dezvoltată treptat pe baza acumulărilor de informații clinice;
    - Știință de sine stătătoare aplicabilă și altor domenii.

Poți afla mai multe despre psihanaliză vizitînd site-ul nostru dedicat de la adresa http://www.psihanaliza.org/introducere.html.

 

^ Sus


© Copyright AROPA, 2009-2014. Toate drepturile rezervate.